Quizlet Nedir?

mektepp
4 min readNov 1, 2018

--

Quizlet, online bir “flashcard” uygulamasıdır. Uygulamanın en güzel yönü birçok özelliğinin ücretsiz olması dışında, sadece öğretmek için değil bireysel öğrenme için de kullanılabilir oluşudur. Hazır çalışma setlerinden kullanabilir veya kendiniz bir set oluşturabilirsiniz. Çalışma setlerindeki kartlar ve oyunlarla öğrenmeyi daha kalıcı hale getirebilirsiniz. Türkçe ve farklı birçok dildeki ara yüz seçeneği kullanımı daha da kolaylaştırıyor.

Quizlet ile Oturum Açma, Çalışma Setleri, Kartlar ve Yeni Set Oluşturma

Quizlet’i masaüstünde kullanıyorsanız hazırlanmış çalışma setlerini oturum açmadan kullanabilirsiniz. Ara bölümünden konuyla alakalı herhangi bir anahtar kelimeyi yazmanız yeterli olacaktır. Yalnız, bulacağınız setlerin daha önce başkaları tarafından hazırlanmış olanlar olacağını unutmamalısınız. Sitenin kendisi kullanıcılara özel setler sunmuyor.

Ücretsiz indirebileceğiniz mobil versiyonda bu kullanım mevcut değil. Kartları görebilmeniz için, oturum açmanız gerekiyor. Zaten kartları öğrenme de en iyi mobil versiyonda oluyor. Quizlet sayesinde seyahat ederken bile kolaylıkla ders çalışabilirsiniz.

Eğer ilk resimde gördüğünüz gibi kendiniz set oluşturmak isterseniz ücretsiz hesap açmanız gerekiyor.

Yeni çalışma seti oluştur bölümünde setinizi isimlendirdikten sonra Word, Excel gibi dosyalardan hazır sorularınızı buraya aktarabilir veya soruları elinizle tek tek alt kısma girebilirsiniz. Hazırladığınız setin sitede aranınca çıkmasını sağlayabilir veya yalnızca size özel yapabilirsiniz. Unutulmaması gereken kısım şu: Quizlet bir test hazırlama aracı değil. Hazırladığınız setleri arkalı önlü kartlar gibi düşünmelisiniz. Terim ve tanımlar olabildiğince kısa olmalı. Örneğin setinizin ismi Başkentler olsun. 1. karttaki terim Türkiye, tanım Ankara; 2. karttaki terim Fransa, tanım Paris olabilir ve böyle devam eder. Kısa tutmamızın amacı, hatırlanmasının kolay olması ve kartları çalışırken sitenin noktası virgülüne o tanımın veya terimin yazılmasını isteyecek olmasıdır. Tanımlara hatırlamayı kolaylaştırmak için resim ekleyebilirsiniz.

Üstteki resimde gördüğünüz “Bir görseli ekle” bölümü Quizlet’e yakın zamanda eklenmiş olan bir özelliktir. Örnekte yaptığım gibi görseli ekledikten sonra üzerine noktalar koyabilir, o şekilde terim ve tanım soruları ekleyebilirsiniz.

İki veya daha fazla kart ekleyince oluştur deyip çalışma setinizi oluşturabilirsiniz.
Çalışma setinizi sınıfınıza gönderirseniz, öğrencilerin hesabında direkt çıkacaktır. Böylece öğrenciye evden çalışma notu bile gönderebilirsiniz.

Sınıf Nasıl Oluşturulur?

Quizlet’in en sevdiğim özelliklerinden biri bu. Ana sayfanızda oturum açmışken ana sayfanızda sol tarafta ​“Sınıf Oluştur” yazısını göreceksiniz. Sınıfınızın ismini ve bir okul seçmeniz gerekmekte. Sizin okulunuz listede olmayabilir. Önemli değil. Herhangi bir okul seçip “Sınıf Oluştur” demeniz lazım.

Sonrasında Google Classroom kullanıyorsanız öğrencileri oradan aktarabilir veya katılma linkini öğrencilerinize göndererek onların da yeni hesap açarak sınıfınıza eklenmenizi sağlayabilirsiniz. Sınıfınızı ana sayfadaki ara butonundan da bulabilirsiniz veya bulabilirler. Üyeler katılınca, hazırladığınız veya sitede bulduğunuz çalışma setlerini paylaşırsanız hepsinin hesabında görünecektir.

Çalışma Setleriyle Yapılabilecekler

İşin bu kısmını isterseniz sınıfta kendi hesabınızdan sınıfça yürütün, isterseniz sınıflara eklediğiniz çalışma setleriyle öğrencileriniz bireysel çalışsın. Tavsiyem bir çalışma seti üzerinde ikisini de yapmanız. Örnek olarak hazırladığım çalışma setine bakabilirsiniz:

Öğrenciler; kartlarda yazanları öğrenebilir, yazmaya çalışabilir, çoktan seçmeli veya boşluk doldurmalı testlerle alıştırma yapabilirler. Eşleştirme ve bilgisayar oyunu tarzı Yerçekimi oyununu oynayabilirler. Resimde gördüğünüz en sonda yazan “Live” oyunu son zamanlarda eklendi. Kahoot’a benzeyen oyunun tüm özellikleri ücretli versiyonda bulunuyor ama ücretsizde bile işe yarayan özellikleri var.

Diğer Ücretli ve Ücretsiz Özellikler

Sınıf oluşturma dışında “Klasör Oluşturma” özelliğini de seviyorum. Çalışma setlerinizi konularına göre ayırmak isterseniz klasörleyebilirsiniz.

Bunların dışında kartlara kendi sesinizi ekleme, gece modunda kullanma, reklamları önleme gibi özellikler için Quizlet’in ücretli versiyonunu da kullanabilirsiniz.

Bir öğretmen olarak hem kişisel eğitimimde hem de derslerimde yaklaşık 5 yıldır ücretsiz versiyonunu kullanıyorum ve çok memnunum. Bu siteye bir göz atmanızı tavsiye ederim.

Son olarak Quizlet kullanarak hazırladığım sınıf içi etkinliğe göz atmak isterseniz buradan ulaşabilirsiniz.

Not:
Quizlet’e çok benzeyen bir diğer uygulamanın ismi Cram. Mobil versiyonunda oturum açmadan var olan kartları kullanabilir, oyun oynayabilirsiniz. Quizlet’in içeriği fazla olduğundan onu kullanıyorum ama değişiklik yapmak ve içindeki 2 farklı oyunu kullanmak için Cram tercih ettiğim de oluyor.

Önerilerinizi ve deneyimlerinizi yoruma bırakabilirsiniz.

Aişe

Originally published at mektepp.com on November 1, 2018.

--

--

mektepp

Öğrenci merkezli sınıf ortamlarını yaygınlaştırmak amacıyla öğretmenlere içerik ve ortam sağlayarak ilham verir.